Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home/deb31056n3/domains/bridesbible.nl/public_html/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
Wat kost een bruiloft je als gast? De verraderlijkste 4 kostenposten | The Brides Bible - De ultieme gids voor je bruiloft

Wat kost een bruiloft je als gast? De verraderlijkste 4 kostenposten

Fantastisch natuurlijk om met een bruidspaar mee te mogen delen in de huwelijksvreugde, maar als je je in een nogal trouwlustige vriendengroep bevindt, kunnen de kosten aardig de pan uitrijzen. Wat zijn de 4 grootste kostenposten? En hoe kun je daarop besparen? The Bride’s Bible vroeg het etiquette-expert Anouk van Eekelen (‘Dames in de dop’).

 

1. Looks

Aan jurk, schoenen, accessoires, haar en make-up ben je als gast snel zo’n € 200,- euro kwijt. Helemaal als er een specifieke dresscode is waarvoor je je helemaal in het nieuw moet steken. Ook als er geen dresscode is, betekent dat niet dat je gewoon een floddertje achteruit je kast kunt vissen. Anouk van Eekelen: “Je netjes kleden is een uiting van respect naar de mensen die je hebben uitgenodigd.” Diepe zakken hoef je daarvoor volgens Anouk overigens niet te hebben: “Ik kan iemand bij de Zeeman aankleden voor een huwelijk, serieus.”

 

Keuzes, keuzes, keuzes

Keuzes, keuzes, keuzes

 

2. Vrijgezellenfeest

Vroeger een etentje met aansluitend een borrel (of zestien). Voor de Generatie Grenzeloos een dag waarin zoveel mogelijk peperdure activiteiten gepropt moeten worden waardoor je aan het dagprogramma gauw zo’n € 100,- tot € 150,- kwijt bent. Liever nog worden die activiteiten in pak ‘m beet Barcelona (want het gaat immers om die heel speciale bruid / bruidegom) over een weekendje uitgesmeerd, reken in dat geval op minstens € 500,-.

 

Bachelorette party budgetstyle

 

3. Reizen

Knaaktechnisch is het ideaal als de bruiloft wordt gevierd in de stamkroeg om de hoek. Maar de festiviteiten vinden steeds vaker plaats in een uithoek van het land of op een tropisch eiland op tien uur vliegen, waardoor reis- en overnachtingskosten behoorlijk oplopen (van € 100,- binnen Nederland tot zo’n €1000,- voor dat strandhuwelijk op Bali) . En dan hebben we het nog niet over de vakantiedagen die je er voor op moet nemen. Anouk van Eekelen: “Voel je totaal niet verplicht om je op zulke kosten te laten jagen. Hartstikke leuk dat je vrienden willen trouwen op dat allerschattigste maar onmogelijk te bereiken eilandje voor de Italiaanse kust, maar ze kunnen niet van hun gasten verwachten dat die allemaal bereid zijn te komen.”

 

Bella Italia: wie komt er?

Bella Italia: wie komt er?

 

4. Cadeau

Reken als daggast op zo’n € 50,- p.p. voor het huwelijkscadeau. De kosten voor het gezamenlijke extra cadeau (een restaurantbon, spa behandeling of kunstwerk: hallo Generatie Grenzeloos!) namens je vriendengroep nog even daargelaten. Anouk van Eekelen: “Je bent uiteraard tot niets verplicht. Sterker nog: het is als bruidspaar echt not done om een cadeau te vragen. Anders krijg je de situatie dat mensen die even wat krapper bij kas zitten liever niet naar de bruiloft komen omdat ze niet en een hotel, en een jurk, en een cadeau kunnen betalen. En samen met je liefste familie en vrienden liefdesgeluk vieren is natuurlijk waar een bruiloft uiteindelijk om draait.”